Laboratorium medewerker Noortje Wagemakers
21 februari 2023
Met ruim veertig medewerkers maken we Cugla sterk. Laboratoriummedewerker Noortje Wagemakers is een van hen. Ze wil altijd méér weten.
Veel specifieke kennis vereist
De bevestiging zit hem in de herhaling. Na drie ultratests, uitgevoerd in verschillende jaargetijden, vallen de puzzelstukjes voor Noortje Wagemakers (1999) in elkaar. Het patroon is onmiskenbaar. Na ruim een half jaar is er belangrijke data die zelfs mogelijk van pas komen bij het verder verbeteren van andere mortels.
De jonge laboratoriummedewerker kan het op zulke dagen wel uitschreeuwen van trots. Voor dit soort geluksmomenten kwam ze een jaar geleden naar Cugla. Binnen het R & D Center maakt ze deel uit van het team mortels. “We zijn doorlopend bezig met kwaliteitscontrole en het verbeteren van bestaande producten. Het werk sluit goed aan bij mijn studie chemische technologie die ik bij Avans heb gevolgd. Daar heb ik ook veel in het laboratorium gestaan.”
Wereldverbeteraar
Een wereldverbeteraar zou ze zichzelf niet noemen, maar ze ziet wel veel mogelijkheden en kansen in deze industrie. De cementindustrie heeft namelijk nog een vrij grote CO2 footprint. Deze tijd leent zich om daar meer onderzoek aan te besteden.
We zijn bezig met onderzoek naar alternatieve grondstoffen, daar draag ik graag aan bij. Ik vind productinnovatie belangrijk, zo zorg je dat je altijd met de tijd mee kan gaan. Bij Cugla staat kwaliteit altijd voorop.
Noortje is opgenomen in het trainingsprogramma van Cugla, wat inhoud dat ze opgeleid wordt tot betontechnoloog en haar eigen project mag uit voeren. Ze is blij met de kansen die ze krijgt. Haar werkplek, het R & D Center, voelt na een jaar werken nog elke dag als een bijzondere plek.
“Dit is waar we met onze betontechnologen dagelijks met de meest geavanceerde apparatuur aan onze producten werken. Zo’n onderzoekscentrum zie je haast nergens.”
Tijdens een rondleiding blijft ze even staan bij de ultratest en legt de werking uit. “Als de mortel erin zit, geeft het apparaat elke minuut signalen. Het apparaat meet hoelang het duurt om het signaal van de transmitter naar de receiver te krijgen, hoe meer structuur (sterkte) hoe sneller het signaal. Zo zien we hoe het mengsel opstijft en kunnen we een inschatting maken hoe de sterkte zich ontwikkeld. Mooi hoor.
Hart voor duurzaamheid
De faciliteiten zorgen ervoor dat ze elke ochtend zin heeft in haar werk. “Mijn studie heeft me hierin gevormd. Op school maakten we van gft-afval biogas. Met algen leerden we water zuiveren. Zulke projecten, waarbij we iets waardevols maakten van dingen die als afval worden gezien, hebben me aan het denken gezet. Er is op gebied van duurzaamheid zo veel mogelijk. Doordat ik altijd meer wil weten, roept elke vondst weer nieuwe vragen bij me. Daar bijt ik me dan weer in vast. Bij Cugla kan ik mijn hart ophalen.”
Vooralsnog richt Noortje zich bij Cugla op het verbeteren van bestaande producten. Voor de toekomst droomt ze ervan om zelf iets te ontwikkelen.
“Een groen product, met alternatieve
grondstoffen voor cement of bijvoorbeeld gerecycled materiaal.”
Of het er ook van gaat komen? “Dat zou ik te gek vinden.”