NL | EN | DE


Cugla draagt bij aan wereldrecord

Cugla draagt bij aan wereldrecord

Het Limburgse dorp Wanssum heeft een record in handen. Haitsma Beton uit Kootstertille plaatste hier in juni 2020 acht prefab voorgespannen liggers van liefst 69 meter als onderdeel van de nieuwe Lienebrug. Nooit eerder werden ergens op de wereld liggers van deze lengte geproduceerd.

 

“De uitdaging bij zo’n stort is om stortnaden te voorkomen en de hydratatietemperatuur te beperken.”

Veel specifieke kennis vereist

Haitsma werkte voor dit project intensief samen met Cugla. Het produceren van dergelijke liggers (per ligger is 100 m3 beton verwerkt, het storten duurde slechts vier uur) vraagt veel specifieke kennis. De uitdaging tijdens een stort van deze omvang is om stortnaden te voorkomen en de hydratatietemperatuur te beperken. Daarnaast moet de behaalde druksterkte hoog genoeg zijn om de voorspanning te laten ontspannen. De liggers krijgen hierdoor de juiste gewenste toog. 

Sturingsmechanisme

Cugla ondersteunde Haitsma bij het ontwerpen van het mengsel voor deze liggers. De benodigde hulpstoffen ontwikkelden wij op maat in ons R&D Center. Om de stort optimaal te laten verlopen, voorzagen we onze klant bovendien van een sturingsmechanisme, waarmee ze goed kon anticiperen op de wisselende weersomstandigheden.

250 ton per stuk

De liggers wegen elk ruim 250 ton en zijn over het water vanuit de fabriek in Friesland naar Limburg vervoerd. Onderstaande video geeft een impressie van de productie, het transport en de montage. De Lienebrug vormt een onderdeel van de nieuwe rondweg die de dorpskern van Wanssum moet ontlasten.

 

Cugla BV | Postbus 3477, 4800 DL Breda Rudonk 11, 4824 AJ Breda | 076 541 06 00 |