NL | EN | DE


Kennisdeling

Kennisdeling

Kennisdeling Noordelijke Beton Technologen

Op 9 maart kwamen de Noordelijke Beton Technologen bij Cugla bij elkaar om, onder leiding van Jurjen Talsma (projectcoördinator schoonbeton van Kwaliteitsdienst Beton), te praten over de toepassingen van hulpstoffen. Over het algemeen is het gebruik van een hulpstof bekend. Echter, dat voor een optimaal resultaat de toepassing moet zijn afgestemd op de cement maar ook de overige grondstoffen is vaak onderbelicht. Dit werd tijdens deze kennisdeling nog eens goed duidelijk.

Hulpstoffen in beton: de kleinste fractie met de grootste impact

De deelnemers zijn de betontechnologen die werkzaam zijn bij klanten van Kwaliteitsdienst Beton. Al sinds 1971 ondersteunt de Kwaliteitsdienst betoncentrales en –fabrieken, onder andere door het houden van bijeenkomsten om de betontechnologen op de hoogte te houden van de betontechnologische kennis in de breedste zin van het woord.

Een betontechnoloog kan alleen een goed mengsel samenstellen als deze weet waar het toe dient. Niet alleen de uiteindelijke sterkte en duurzaamheid, maar ook het verpompen en verwerken van de betonspecie speelt een belangrijke rol.

Bij hulpstoffen is dat niet anders. Als niet duidelijk is waar de hulpstof voor dient en met welke grondstoffen ze worden verwerkt, haal je niet het maximale uit het mengsel. Een goede communicatie en samenwerking tussen de hulpstofleverancier en de betontechnoloog zijn hierin van groot belang.

Al met al een zeer geslaagde dag.

Jurjen Talsma

Cugla BV | Postbus 3477, 4800 DL Breda Rudonk 11, 4824 AJ Breda | 076 541 06 00 |