NL | EN | DE


Bouw grootste zeesluis ter wereld (2017)

Opdrachtgever:
Rijkswaterstaat

Engineering / bouw:
OpenIJ (BAM-PGGM, VolkerWessels en DIF)

Producten Cugla:

Cugla levert hulpstof voor cementbentoniet-wanden

 

In IJmuiden wordt eind 2019 de grootste zeesluis ter wereld opgeleverd. De bouw van de nieuwe sluis, die de bestaande Noordersluis (1929) vervangt, neemt zo’n drie jaar in beslag. Het aannemersconsortium OpenIJ, bestaande uit BAM-PGGM, VolkerWessels en DIF, bouwt de nieuwe sluis in opdracht van Rijkswaterstaat. Rob de Voogd, kwaliteitscontroleur bij OpenIJ, legt uit hoe de producten van Cugla een rol spelen in het project.

 

“Cugla kennen we al jarenlang van hun mortels en hulpstoffen. Hun hulpstoffen zijn van een heel constante kwaliteit en hun leveringszekerheid is ongekend”

 

Langer, breder, dieper

Rob houdt als kwaliteitscontroleur zicht op de funderingen. ‘Wij maken alles wat met de fundatie van de sluis te maken heeft. Palen, damwanden, diepwanden, verankeringen, combiwanden, HZM-wanden…’ Hij gaat specifiek in op de cementbentoniet-wanden die OpenIJ nu aan het plaatsen is voor de drempelkuip aan het buitenhoofd van de sluis: vanuit die kuip wordt de drempel geconstrueerd waarin vanaf 2019 een sluisdeur van 11 meter breed, 72 meter lang en circa 24 meter hoog komt te “lopen”.

 

Cementbentoniet

De waterdichte drempelkuip wordt gevormd door cementbentoniet-wanden waarin een HZM-wand wordt geplaatst. De cementbentoniet-wand zorgt voor de waterafdichting, de HZM-wand voor de stijfheid. Rob: ‘Cementbentoniet is een mengsel van bentoniet (klei), cement en water. Het proces gaat als volgt: een grijper van ongeveer 2,80 meter breed haalt laag voor laag de grond weg. Als de eerste laag is weggehaald, wordt gelijktijdig in het gat een cementbentoniet-mengsel gepompt, om ervoor te zorgen dat het gat “open” blijft. De grijper gaat door het vloeibare cementbentoniet heen en graaft laag voor laag totdat uiteindelijk een diepte van 45 meter is bereikt. Als de vereiste diepte is bereikt, worden de profielen erin geplaatst en worden de naastgelegen graafgangen gegraven: zo wordt een aaneengesloten wand gevormd.’

 

Cugla hulpstof: vertragen en plastificeren

‘Het cementbentoniet-mengsel dat in de sleuven gaat, moet worden vertraagd’, gaat Rob verder. ‘Normaliter wordt cementbentoniet in twee dagen hard, maar er zitten sowieso al circa vijf dagen tussen het graven en het plaatsen van de profielen. Met een hulpstof kunnen we het uitharden van het cementbentoniet vertragen tot circa veertien dagen. Voor het vertragen van het mengsel gebruiken we een hulpstof van Cugla die tegelijkertijd plastificeert. Dat plastificeren is belangrijk om het cementbentoniet vloeibaar te houden tijdens het graven en om het over een grote afstand te kunnen verpompen.’

Voordelen Cugla: snelle levertijden, een gecontroleerd product

De keuze voor Cugla verklaart Rob als volgt: ‘Cugla kennen we al jarenlang van hun mortels en hulpstoffen. Hun hulpstoffen zijn van een heel constante kwaliteit en hun leveringszekerheid is ongekend. In de kerstvakantie hebben we bijvoorbeeld doorgewerkt en hadden we onverwachts nog een bestelling nodig. Twee dagen later stond een aantal containers op het werk waardoor we verder konden werken. Dat zijn absoluut de grote voordelen van Cugla: snelle levertijden en een gecontroleerd product.

Bekijk meer gerelateerde projecten:


ยป Toon alle projectenCugla BV | Postbus 3477, 4800 DL Breda Rudonk 11, 4824 AJ Breda | 076 541 06 00 |