NL | EN | DE


Heiwerk Windpark Noordoostpolder

Opdrachtgever:
NOP Agrowind, energiebedrijf RWE/Essent en Westermeerwind

Engineering / bouw:
Enercon Hei- en funderingswerk: IJB Groep

Producten Cugla:
CUGLA Versneller HA-20 con.50% VS

Duurzame energie voor 400.000 huishoudens

Langs de dijken van het IJsselmeer komt het grootste windpark van Nederland op land en in het water. Met 86 windmolens wekt Windpark Noordoostpolder in 2015 jaarlijks circa 1,4 miljard kWh schone, duurzame elektriciteit op. Genoeg om jaarlijks ruim 400.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien. De IJB Groep is inmiddels gestart met het hei- en funderingswerk van de eerste 26 windmolens.

Een huzarenstuk

De bouw van de windmolens is een waar huzarenstuk. Het zwaartepunt (de turbine) van de windmolens zit bovenin de mast. Om de wisselende windkrachten efficiënt en duurzaam op te vangen werd een beroep gedaan op de specialistische kennis van de IJB Groep. In de fabriek in Lemmer worden voor dit project 1761 heipalen van 50 x 50 cm en 31 meter lang onder geconditioneerde omstandigheden geproduceerd. Na het uithardingsproces worden ze exact gepositioneerd en geïnstalleerd. Daarbij wordt gebruik gemaakt van Europa’s grootste heistelling.

Producten Cugla

Cugla is met zijn hulpstoffen nauw betrokken bij dit project. Het zelfverdichtende beton wordt na 11 uur ontkist en moet dan een druksterkte van 30 N/mm2 behalen. Cugla levert een PCE-hulpstof (polycarboxylaatethers) om de benodigde verwerkbaarheid te behalen. Als tijdens de koude wintermaanden de benodigde ontkistingssterkte hiermee niet wordt gerealiseerd, dan kan de Cugla Versneller V-20 con. 50% toegevoegd worden.

 

 

 

 

Bekijk meer gerelateerde projecten:

» Nieuwbouw PI Zaanstad
» Groninger Forum

» Toon alle projectenCugla BV | Postbus 3477, 4800 DL Breda Rudonk 11, 4824 AJ Breda | 076 541 06 00 |